το Ληξούρι είναι η πρωτεύουσα της Παλικής και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κεφαλονιάς. πλαισιώνεται από έναν εύφορο κάμπο,που παράγει κυρίως σταφίδα,αρακά και λάδι. το Ληξούρι είναι όμορφο,με άνετους καθαρούς δρόμους,χαριτωμένες πλατείες,στολισμένο με κήπους,δέντρα και λουλούδια. ένα ξεροπόταμο χωρίζει την πόλη στη μέση και τα δύο μέρη της ενώνονται με μικρές γέφυρες.
Βαλλιανειος Επαγγελματική Σχολή(τωρα ΑΤΕΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ),Πετρίτσειο Γυμνάσιο,Πετριτσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη ο Δαμωδός,Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουριού.
στην παραλία έχει στηθεί το άγαλμα του σατιρικού ποιητή και διανοητή Ανδρέα Λασκαράτου. Ληξουριωτης ήταν ο Μικέλης Αβλιχος. η φιλαρμονική σχολή Πάλλης είναι η δεύτερη παλιότερη φιλαρμονική της ελλάδας(μετά την αντίστοιχη της Κέρκυρας).
το αρχοντικό των ιακωβάτων:δημόσια βιβλιοθήκη-μουσείο των αδελφών ιακωβάτων,στεγασμένη στο παλιό αρχοντικό της ονομαστής οικογένειας. οι απόγονοι των ιακωβάτων δώρισαν 7.000 βιβλία. 5.000 τόμοι του καθηγητή θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και ακαδημαικό αμίλκα αλιβιζάτο. ο συνολικός αριθμός των βιβλίων,με διάφορες δωρεές και αγορές,έχει φτάσει στους 20.000 τόμους.
ειναι η πρωτευουσα της επαρχιας Παλλης. εχει πληθυσμο 3.400 κατοικους[απογραφη 1991]. μια συγχρονη πολη με λιμανι,ανετους καθαρους και δενδροφυτεμενους δρομους,με ευρυχωρες ανθοστολιστες πλατειες. ενας χειμαρος χωριζει τη πολη στη μεση και τα δυο μερη της ενωνονται με μικρες γεφυρες. στην ομορφη παραλια δεσποζει το αγαλμα του σατυρικου ποιητη ανδρεα λασκαρατου που γεννηθηκε στο Ληξουρι.
δημοσια βιβλιοθηκη μουσειο=βρισκεται στη δυτικη ακρη της πολης και στεγαζεται στο αρχοντικο των αδελφων τυπαλδων-ιακωβατων που χτιστηκε το 1866 και διασωθηκε στους σεισμους του 1953,αναστυλωθηκε και αναπαλαιωθηκε το 1984. περιλαμβανει 25.000 τομους βιβλιων,απο τα οποια οι 6.000 εκδοσεις του 16ου,17ου,18ου και 19ου αιωνα.
φιλαρμονικη σχολη ΠΑΛΛΗΣ=βρισκεται στο νοτιο μερος της πολης σε ενα συγχρονο καλαισθητο κτιριο που κατασκευασθηκε με δαπανη του μεγαλου ευεργετη ευαγγελου μπασια. η σχολη,ιδρυθηκε το 1836 απο τον ληξουριωτη μουσουργο δασκαλο πετρο σκαρλατο.
βαλλιανειος επαγγελματικη σχολη=[τωρα ΑΤΕΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ].
πετριτσειος δημοτικη βιβλιοθηκη ο δαμωδος και το πετριτσειο γυμνασιο και λυκειο Ληξουριου που φερει το ονομα του δωρητη,του γιατρου σταμου πετριτση. στο προαυλιο του λυκειου υπαρχει ο ανδριαντας του ευεργετη,εργο του Κεφαλονιτη γλυπτη διονυσιου μπονανου.
οικισμοι του ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ=λεπεδα LEPEDA-μιχαλιτσατα MIHALITSATA-λουκερατα LOUKERATA-αγ. δημητριος AGIOS DEMITRIOS.
το Ληξουρι,μια συγχρονη κωμοπολη με λιμανι,ειναι πρωτευουσα της χερσονησου της Παλικης. ενας χειμαρος χωριζει την πολη στη μεση,ενω μικρες γραφικες γεφυρες ενωνουν τα δυο μερη. το Ληξουρι η δευτερη σε μεγεθος πολη της Κεφαλονιας μετα το Αργοστολι και απεχει απο αυτο 31 χλμ. εχει λιμανι που συνδεεται με φερι μποτ με το λιμανι του Αργοστολιου,φαρδεις δρομους,πλατειες. οι κατοικοι ασχολουνται με την καλλιεργεια αμπελιων και ελαιοδεντρων,το εμποριο,τον τουρισμο. τα κυριοτερα αξιοθεατα μεσα στην πολη ειναι=η δημοσια βιβλιοθηκη που στεγαζεται στο αρχοντικο της οικογενειας των ιακωβατων. στο αναπαλαιωμενο αυτο κτιριο φιλοξενουνται,πολυτιμα βιβλια,αρχειο της οικογενειας. στο Ληξουρι εχουν στηθει αρκετοι ανδριαντες σημαντικων προσωπικοτητων που καταγονταν απο εδω,οπως του σατιρικου ποιητη ανδρεα λασκαρατου και του αγωνιστη γεωργιου τυπαλδου-ιακωβατου...
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γεωγραφικό διαμέρισμα Ιονίων Νήσων
Νομός Κεφαλληνίας
Πληθυσμός 3.752 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 282 00
Τηλεφωνικός κωδικός 26710
Ιστοσελίδα http://www.paliki.gr/
Βιβλιοθήκη Ληξουρίου
Το Ληξούρι είναι η κύρια πόλη στη χερσόνησο Παλική και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς μετά από το Αργοστόλι.
Ιστορία
Η αρχαία πόλη Πάλη αναφέρεται ήδη από τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία. Υπήρξε παραδοσιακός ναυτικός σύμμαχος της αρχαίας Κορίνθου και τόπος αρχαιότατης και αδιάκοπης γεωργικής παραγωγής. Συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους ανταποκρινόμενη στο πανεθνικό κάλεσμα που προηγήθηκε της μάχης των Πλαταιών αποστέλλοντας δύο εκατοντάδες οπλίτες που τάχθηκαν υπό τον Παυσανία και πολέμησαν απέναντι από τους Σάκες και τους Ινδούς. Εκτός από τη συνεισφορά της αυτή, αναφέρεται ξανά για την πεισματική και νικηφόρα άμυνα που αντέταξε στην πολιορκία της από τον Μακεδονικό στρατό του Φιλίππου Ε΄ και την τακτική της να τον καταπονήσει έως εγκαταλείψεως, με το να διασπείρει και να εκμεταλλευτεί διχόνοιες στο στράτευμα του αντιπάλου σε συνδυασμό με συχνές καταδρομικές ενέργειες. Μαζί με την Σάμη, που δεν παραδόθηκε αλλά πολέμησε, πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τους Ρωμαίους, είναι οι μόνες κεφαλληνιακές πόλεις που τις συναντάμε στην ιστορία (πλην της ομηρικής προϊστορίας όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Κεφαλληνία).
Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια από αυτήν, κατά τον Μεσαίωνα, ιδρύθηκε από οικιστική μετακίνηση το Ληξούρι, το οποίο πρωτοαναφέρεται ως τοπωνύμιο σε μια επιστολή προς την γερουσία της Βενετίας το 1534. Περίπου το 1800 ήταν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διοικητικό κέντρο της Κεφαλλονιάς με εμπόριο, ναυτιλία, διάφορες υπηρεσίες και κοσμική ζωή. Η πολιτική απόφαση για βαθμιαία διοικητική ανάδειξη του μικρού τότε Αργοστολίου αποτέλεσε την αφετηρία μεγάλης διαμάχης με την αγγλική διοίκηση αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους των δύο πόλεων. Αιματηρά επεισόδια και ταραχές εκλήθη να αντιμετωπίσει ο νεαρός και ανερχόμενος πολιτικός Ι. Καποδίστριας στην πρώτη του δύσκολη αποστολή την οποία του εμπιστεύθηκε η ξένη αρμοστεία. Κατέστειλε τις ταραχές με επίδειξη σιδηράς πυγμής και εκτελέσεις πρωτεργατών.
Τον 19ο αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε σταθμό διαφόρων τουριστών στα Επτάνησα, όπως του Γιόχαν Στράους που την επισκέφθηκε τουλάχιστον δυο φορές. Το 1864 το Ιoνικό Κράτος ("Ηνωμένες Πολιτείες" της επτανήσου υπό Αγγλική "προστασία") ενώνεται με το Βασίλειο της Ελλάδος, και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας γίνεται το Αργοστόλι. Το 1867 και το 1953 το Ληξούρι καταστρέφεται από σεισμούς. Τα ιστορικά κτήρια από τότε είναι πλέον ελάχιστα, και είναι δείγματα μιας ανθηρής μικρής πόλης του 18ου και 19ου αιώνα.
Εκεί βρίσκονται:
Το θεατρο, το ονομαζόμενο ΜΑΡΚΑΤΟ για να θυμίζει το ελληνικού ρυθμού παλαιό εμπορικό κέντρο και Δημαρχείο που κτίστηκε στην Αγγλοκρατία. Βρισκεται στον λιμένα του Ληξουρίου. Το παλαιό Μαρκάτο ήταν διώροφο Δημόσιο Κτίριο σημείο κατατεθέν της πόλεως. Το Δημαρχείο στεγαζόταν στον δεύτερο όροφο ενώ στο ισόγειο καθ' όλη την έκταση του περίστηλου, υπήρχαν καταστήματα. Το κτίριο ήταν το κοινό όριο δύο πλατειών, της εσωτερικής (Πλατείας Στάμου Πετρίτση) και της εξωτερικής ή θερινής (Πλατείας Ηλία Μηνιάτη). Αντεξε με επισκευάσιμες ζημίες στον πρώτο μεγάλο σεισμό του 19ου αιώνα αλλά κατέρρευσε κατά τον ακόμα μεγαλύτερο σεισμό του 1953. Το παλαιό Μαρκάτο ειχε 20 δωρικούς κίονες κατά μήκος και 8 κατά πλάτος (βόρεια και νότια). Ηταν διώροφο κτίριο με εναν μεγαλειώδη εξώστη που περιέβαλε περιμετρικά ολόκληρο τον δεύτερο όροφο.
Η Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή (ΒΕΣ)
Υπήρξε πρότυπη αυτοτελής Τεχνική Επαγγελματική Σχολή ιδρυθείσα με την διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Π. Βαλλιάνου και λειτούργησε από τοις αρχές του 20ου αιώνα έως την μεταπολίτευση. Επί δεκαετίες εκπαίδευε πλήθος νέων από όλη την Ελλάδα παρέχοντας επαρκέστατη θεωρητική και πρακτική παιδεία σε επαγγέλματα που στήριξαν την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδος μετά την κατοχή. Στις μερικώς ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις της στεγάζεται ένα τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το ιστορικό κτίριο του Α΄Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου
Είναι ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα προσεισμικά κτίρια της πόλης και το μόνο που επιβιώνει σήμερα από όλα τα όμοιά του στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1933 από την κυβέρνηση Βενιζέλου επί υπουργού παιδείας Γ. Παπανδρέου. Είναι έργο του κεφαλληνιακής καταγωγής καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Θουκυδίδη Βαλεντή στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός των Σχολείων που ανεγέρθηκαν σε όλη την επικράτεια.
Το Μουσείο της πόλεως.
Αποτελεί ενδιαφέρον σύγχρονο αρχιτεκτόνημα στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία θεματικής έκθεσης στοιχείων από την λαογραφία της περιοχής και την ιστορική της διαδρομή, ενώ γίνεται προσπάθεια να "επιστρέψουν" προς εμπλουτισμό του αντίγραφα των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων που προέρχονται από την αρχαία Πάλη και την ευρύτερη περιοχή.
To Καρναβάλι του Ληξουρίου
Αποτελεί έθιμο με παρελθόν που χάνεται στον χρόνο και παίρνει τη μορφή μεγάλης λαϊκής γιορτής. Χαρακτηριζόταν από μεγάλη παράδοση πηγαίας αυτοσχεδιαστικής σάτιρας και δρώμενων. Αν και σήμερα έχει δεχθεί ισχυρή πρόσμιξη από άλλα κοινότοπα καρναβάλια θεάματος δεν έχει εντελώς αλλοιωθεί ως προς το σατιρικό του στοιχείο. Το έθιμο του καρναβαλιού ακολουθείται ευλαβικά μέχρι σήμερα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου.
Σε ένα από τα καρναβάλια, οι Ληξουριώτες για να σατυρίσουν την ανακάλυψη της Αμερικής, οι μισοί ντύθηκαν ιθαγενείς (Κολομπαίοι) και οι άλλοι μισοί πλήρωμα του Κολόμβου. Το Ληξούρι ήταν η Αμερική ή Κολομβία. Η μεγάλη επιτυχία του δρώμενου είχε ως αποτέλεσμα το Ληξούρι να αποκληθεί από κάποιους σκωπτικά η πόλη των Κολομπαίων.
Αξιοθέατα
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (Δημοσία Βιβλιοθήκη - Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων Διώροφο απλού επτανησιακού ρυθμού κτήριο με αξιόλογο περιβάλλοντα χώρο -πρώην μεγάλο κήπο. Το κτήριο κατασκευάσθηκε το 1866 για κατοικία της ιστορικής οικογένειας Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Σήμερα στεγάζει την Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου που βασίστηκε στην δωρεά όλων των βιβλίων και του Αρχείου της οικογένειας από την τελευταία κληρονόμο Αικατερίνη Τούλ και το Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων με προσωπικά τους αντικείμενα.
'Aγαλμα Λασκαράτου
Μαρκάτο
ερειπεια αρχαιας Παλης...
Βαλλιανειος Επαγγελματική Σχολή(τωρα ΑΤΕΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ),Πετρίτσειο Γυμνάσιο,Πετριτσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη ο Δαμωδός,Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουριού.
στην παραλία έχει στηθεί το άγαλμα του σατιρικού ποιητή και διανοητή Ανδρέα Λασκαράτου. Ληξουριωτης ήταν ο Μικέλης Αβλιχος. η φιλαρμονική σχολή Πάλλης είναι η δεύτερη παλιότερη φιλαρμονική της ελλάδας(μετά την αντίστοιχη της Κέρκυρας).
το αρχοντικό των ιακωβάτων:δημόσια βιβλιοθήκη-μουσείο των αδελφών ιακωβάτων,στεγασμένη στο παλιό αρχοντικό της ονομαστής οικογένειας. οι απόγονοι των ιακωβάτων δώρισαν 7.000 βιβλία. 5.000 τόμοι του καθηγητή θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και ακαδημαικό αμίλκα αλιβιζάτο. ο συνολικός αριθμός των βιβλίων,με διάφορες δωρεές και αγορές,έχει φτάσει στους 20.000 τόμους.
ειναι η πρωτευουσα της επαρχιας Παλλης. εχει πληθυσμο 3.400 κατοικους[απογραφη 1991]. μια συγχρονη πολη με λιμανι,ανετους καθαρους και δενδροφυτεμενους δρομους,με ευρυχωρες ανθοστολιστες πλατειες. ενας χειμαρος χωριζει τη πολη στη μεση και τα δυο μερη της ενωνονται με μικρες γεφυρες. στην ομορφη παραλια δεσποζει το αγαλμα του σατυρικου ποιητη ανδρεα λασκαρατου που γεννηθηκε στο Ληξουρι.
δημοσια βιβλιοθηκη μουσειο=βρισκεται στη δυτικη ακρη της πολης και στεγαζεται στο αρχοντικο των αδελφων τυπαλδων-ιακωβατων που χτιστηκε το 1866 και διασωθηκε στους σεισμους του 1953,αναστυλωθηκε και αναπαλαιωθηκε το 1984. περιλαμβανει 25.000 τομους βιβλιων,απο τα οποια οι 6.000 εκδοσεις του 16ου,17ου,18ου και 19ου αιωνα.
φιλαρμονικη σχολη ΠΑΛΛΗΣ=βρισκεται στο νοτιο μερος της πολης σε ενα συγχρονο καλαισθητο κτιριο που κατασκευασθηκε με δαπανη του μεγαλου ευεργετη ευαγγελου μπασια. η σχολη,ιδρυθηκε το 1836 απο τον ληξουριωτη μουσουργο δασκαλο πετρο σκαρλατο.
βαλλιανειος επαγγελματικη σχολη=[τωρα ΑΤΕΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ].
πετριτσειος δημοτικη βιβλιοθηκη ο δαμωδος και το πετριτσειο γυμνασιο και λυκειο Ληξουριου που φερει το ονομα του δωρητη,του γιατρου σταμου πετριτση. στο προαυλιο του λυκειου υπαρχει ο ανδριαντας του ευεργετη,εργο του Κεφαλονιτη γλυπτη διονυσιου μπονανου.
οικισμοι του ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ=λεπεδα LEPEDA-μιχαλιτσατα MIHALITSATA-λουκερατα LOUKERATA-αγ. δημητριος AGIOS DEMITRIOS.
το Ληξουρι,μια συγχρονη κωμοπολη με λιμανι,ειναι πρωτευουσα της χερσονησου της Παλικης. ενας χειμαρος χωριζει την πολη στη μεση,ενω μικρες γραφικες γεφυρες ενωνουν τα δυο μερη. το Ληξουρι η δευτερη σε μεγεθος πολη της Κεφαλονιας μετα το Αργοστολι και απεχει απο αυτο 31 χλμ. εχει λιμανι που συνδεεται με φερι μποτ με το λιμανι του Αργοστολιου,φαρδεις δρομους,πλατειες. οι κατοικοι ασχολουνται με την καλλιεργεια αμπελιων και ελαιοδεντρων,το εμποριο,τον τουρισμο. τα κυριοτερα αξιοθεατα μεσα στην πολη ειναι=η δημοσια βιβλιοθηκη που στεγαζεται στο αρχοντικο της οικογενειας των ιακωβατων. στο αναπαλαιωμενο αυτο κτιριο φιλοξενουνται,πολυτιμα βιβλια,αρχειο της οικογενειας. στο Ληξουρι εχουν στηθει αρκετοι ανδριαντες σημαντικων προσωπικοτητων που καταγονταν απο εδω,οπως του σατιρικου ποιητη ανδρεα λασκαρατου και του αγωνιστη γεωργιου τυπαλδου-ιακωβατου...
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γεωγραφικό διαμέρισμα Ιονίων Νήσων
Νομός Κεφαλληνίας
Πληθυσμός 3.752 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 282 00
Τηλεφωνικός κωδικός 26710
Ιστοσελίδα http://www.paliki.gr/
Βιβλιοθήκη Ληξουρίου
Το Ληξούρι είναι η κύρια πόλη στη χερσόνησο Παλική και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς μετά από το Αργοστόλι.
Ιστορία
Η αρχαία πόλη Πάλη αναφέρεται ήδη από τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία. Υπήρξε παραδοσιακός ναυτικός σύμμαχος της αρχαίας Κορίνθου και τόπος αρχαιότατης και αδιάκοπης γεωργικής παραγωγής. Συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους ανταποκρινόμενη στο πανεθνικό κάλεσμα που προηγήθηκε της μάχης των Πλαταιών αποστέλλοντας δύο εκατοντάδες οπλίτες που τάχθηκαν υπό τον Παυσανία και πολέμησαν απέναντι από τους Σάκες και τους Ινδούς. Εκτός από τη συνεισφορά της αυτή, αναφέρεται ξανά για την πεισματική και νικηφόρα άμυνα που αντέταξε στην πολιορκία της από τον Μακεδονικό στρατό του Φιλίππου Ε΄ και την τακτική της να τον καταπονήσει έως εγκαταλείψεως, με το να διασπείρει και να εκμεταλλευτεί διχόνοιες στο στράτευμα του αντιπάλου σε συνδυασμό με συχνές καταδρομικές ενέργειες. Μαζί με την Σάμη, που δεν παραδόθηκε αλλά πολέμησε, πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τους Ρωμαίους, είναι οι μόνες κεφαλληνιακές πόλεις που τις συναντάμε στην ιστορία (πλην της ομηρικής προϊστορίας όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Κεφαλληνία).
Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια από αυτήν, κατά τον Μεσαίωνα, ιδρύθηκε από οικιστική μετακίνηση το Ληξούρι, το οποίο πρωτοαναφέρεται ως τοπωνύμιο σε μια επιστολή προς την γερουσία της Βενετίας το 1534. Περίπου το 1800 ήταν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διοικητικό κέντρο της Κεφαλλονιάς με εμπόριο, ναυτιλία, διάφορες υπηρεσίες και κοσμική ζωή. Η πολιτική απόφαση για βαθμιαία διοικητική ανάδειξη του μικρού τότε Αργοστολίου αποτέλεσε την αφετηρία μεγάλης διαμάχης με την αγγλική διοίκηση αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους των δύο πόλεων. Αιματηρά επεισόδια και ταραχές εκλήθη να αντιμετωπίσει ο νεαρός και ανερχόμενος πολιτικός Ι. Καποδίστριας στην πρώτη του δύσκολη αποστολή την οποία του εμπιστεύθηκε η ξένη αρμοστεία. Κατέστειλε τις ταραχές με επίδειξη σιδηράς πυγμής και εκτελέσεις πρωτεργατών.
Τον 19ο αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε σταθμό διαφόρων τουριστών στα Επτάνησα, όπως του Γιόχαν Στράους που την επισκέφθηκε τουλάχιστον δυο φορές. Το 1864 το Ιoνικό Κράτος ("Ηνωμένες Πολιτείες" της επτανήσου υπό Αγγλική "προστασία") ενώνεται με το Βασίλειο της Ελλάδος, και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας γίνεται το Αργοστόλι. Το 1867 και το 1953 το Ληξούρι καταστρέφεται από σεισμούς. Τα ιστορικά κτήρια από τότε είναι πλέον ελάχιστα, και είναι δείγματα μιας ανθηρής μικρής πόλης του 18ου και 19ου αιώνα.
Εκεί βρίσκονται:
Το θεατρο, το ονομαζόμενο ΜΑΡΚΑΤΟ για να θυμίζει το ελληνικού ρυθμού παλαιό εμπορικό κέντρο και Δημαρχείο που κτίστηκε στην Αγγλοκρατία. Βρισκεται στον λιμένα του Ληξουρίου. Το παλαιό Μαρκάτο ήταν διώροφο Δημόσιο Κτίριο σημείο κατατεθέν της πόλεως. Το Δημαρχείο στεγαζόταν στον δεύτερο όροφο ενώ στο ισόγειο καθ' όλη την έκταση του περίστηλου, υπήρχαν καταστήματα. Το κτίριο ήταν το κοινό όριο δύο πλατειών, της εσωτερικής (Πλατείας Στάμου Πετρίτση) και της εξωτερικής ή θερινής (Πλατείας Ηλία Μηνιάτη). Αντεξε με επισκευάσιμες ζημίες στον πρώτο μεγάλο σεισμό του 19ου αιώνα αλλά κατέρρευσε κατά τον ακόμα μεγαλύτερο σεισμό του 1953. Το παλαιό Μαρκάτο ειχε 20 δωρικούς κίονες κατά μήκος και 8 κατά πλάτος (βόρεια και νότια). Ηταν διώροφο κτίριο με εναν μεγαλειώδη εξώστη που περιέβαλε περιμετρικά ολόκληρο τον δεύτερο όροφο.
Η Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή (ΒΕΣ)
Υπήρξε πρότυπη αυτοτελής Τεχνική Επαγγελματική Σχολή ιδρυθείσα με την διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Π. Βαλλιάνου και λειτούργησε από τοις αρχές του 20ου αιώνα έως την μεταπολίτευση. Επί δεκαετίες εκπαίδευε πλήθος νέων από όλη την Ελλάδα παρέχοντας επαρκέστατη θεωρητική και πρακτική παιδεία σε επαγγέλματα που στήριξαν την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδος μετά την κατοχή. Στις μερικώς ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις της στεγάζεται ένα τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το ιστορικό κτίριο του Α΄Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου
Είναι ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα προσεισμικά κτίρια της πόλης και το μόνο που επιβιώνει σήμερα από όλα τα όμοιά του στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1933 από την κυβέρνηση Βενιζέλου επί υπουργού παιδείας Γ. Παπανδρέου. Είναι έργο του κεφαλληνιακής καταγωγής καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Θουκυδίδη Βαλεντή στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός των Σχολείων που ανεγέρθηκαν σε όλη την επικράτεια.
Το Μουσείο της πόλεως.
Αποτελεί ενδιαφέρον σύγχρονο αρχιτεκτόνημα στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία θεματικής έκθεσης στοιχείων από την λαογραφία της περιοχής και την ιστορική της διαδρομή, ενώ γίνεται προσπάθεια να "επιστρέψουν" προς εμπλουτισμό του αντίγραφα των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων που προέρχονται από την αρχαία Πάλη και την ευρύτερη περιοχή.
To Καρναβάλι του Ληξουρίου
Αποτελεί έθιμο με παρελθόν που χάνεται στον χρόνο και παίρνει τη μορφή μεγάλης λαϊκής γιορτής. Χαρακτηριζόταν από μεγάλη παράδοση πηγαίας αυτοσχεδιαστικής σάτιρας και δρώμενων. Αν και σήμερα έχει δεχθεί ισχυρή πρόσμιξη από άλλα κοινότοπα καρναβάλια θεάματος δεν έχει εντελώς αλλοιωθεί ως προς το σατιρικό του στοιχείο. Το έθιμο του καρναβαλιού ακολουθείται ευλαβικά μέχρι σήμερα και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου.
Σε ένα από τα καρναβάλια, οι Ληξουριώτες για να σατυρίσουν την ανακάλυψη της Αμερικής, οι μισοί ντύθηκαν ιθαγενείς (Κολομπαίοι) και οι άλλοι μισοί πλήρωμα του Κολόμβου. Το Ληξούρι ήταν η Αμερική ή Κολομβία. Η μεγάλη επιτυχία του δρώμενου είχε ως αποτέλεσμα το Ληξούρι να αποκληθεί από κάποιους σκωπτικά η πόλη των Κολομπαίων.
Αξιοθέατα
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (Δημοσία Βιβλιοθήκη - Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων Διώροφο απλού επτανησιακού ρυθμού κτήριο με αξιόλογο περιβάλλοντα χώρο -πρώην μεγάλο κήπο. Το κτήριο κατασκευάσθηκε το 1866 για κατοικία της ιστορικής οικογένειας Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Σήμερα στεγάζει την Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου που βασίστηκε στην δωρεά όλων των βιβλίων και του Αρχείου της οικογένειας από την τελευταία κληρονόμο Αικατερίνη Τούλ και το Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων με προσωπικά τους αντικείμενα.
'Aγαλμα Λασκαράτου
Μαρκάτο
ερειπεια αρχαιας Παλης...