Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Χαβδάτα ή Χαυδάτα Παλλικής Κεφαλονιάς Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά

Χαβδάτα. Ένα χωριό περίπου 379 μόνιμων κατοίκων.
Μα πως προέκυψε το όνομα;
Είτε από την βυζαντινή λέξη χαυδώτης, που σημαίνει αυτόν δηλαδή που έχει επάγγελμα και συγκεκριμένα είναι λατηνιέρης ή σταγκωτής. Είτε από παραφθορά της λέξης άμπιτο, που είναι είδος χοντρού, χειμωνιάτικου ρούχου.
Ένα χωριό, με συνοικίες …οικογενειακές, π.χ. τα Κατερελάτα, τα Τυπαλδάτα κλπ. Η κάθε συνοικία από μιά ιστορία. Ιστορίες που θυμούνται και εξιστορούν συχνά οι γηραιότεροι του χωριού.
Το χωριό της Παλλικής, με τις περισσότερες Εκκλησίες (ξεπερνούν τις έξι). Τις 19 ιουλίου, παραμονή του άη Λιά γιορτάζει η μεγαλύτερη από αυτές, ο Ναός των Δώδεκα Αποστόλων. Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια στον προαύλιο χώρο της Εκκλησιάς. Όσες ριγανάδες και να ετοιμάσει ο Σύλλογος, αν δεν πας νωρίς νωρίς το βραδυ, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις.
Στο χωριό θα βρείς Μίνι Μάρκετ, Καφέ, Ψησταριά όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της χερσονήσου της Παλικής στη δυτική Κεφαλονιάς είναι τα Χαβδάτα. Βρίσκεται προς τα νότια της χερσονήσου, προς την περιοχή της Κατωγής δηλαδή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σταΧαβδάτα μένουν μόνιμα 379 κάτοικοι και το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 161 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τρεις μικρότερες αλλά διακριτές συνοικίες, που παλαιότερα ήταν ξεχωριστά χωριά η κάθε μία, αποτελούν τα Χαβδάτα. Πρόκειται για τα Ερνικάτα, τα Κατερελάτα και τα Τυπαλδάτα. Επικράτησε το όνομα Χαβδάτα για όλες, για το οποίο οι μελετητές δίνουν δύο πιθανές εξηγήσεις, σχετικά με την προέλευσή του:
Είτε από την βυζαντινή λέξη χαυδώτης, που σημαίνει αυτόν δηλαδή που έχει επάγγελμα και συγκεκριμένα είναι λατηνιέρης ή σταγκωτήςΕίτε από παραφθορά της λέξης άμπιτο, που είναι είδος χοντρού, χειμωνιάτικου ρούχου.
Το μεγάλο πανηγύρι στα Χαβδάτα γίνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού που λέγεται «Οι Δώδεκα Απόστολοι» και διοργανώνεται συνήθως Αύγουστο. Την παραμονή της γιορτής του Άη Λια, στις 19 Ιουλίου, γιορτάζει το ομώνυμο ξωκλήσι έξω από τα Χαβδάτα. Μετά το πέρας του εσπερινού, μοιράζεται στους προσκυνητές και τους επισκέπτες παραδοσιακή ριγανάδα, δηλαδή ψωμί, με λάδι και ρίγανη