Κυριακή 24 Απριλίου 2016

φάρος Γερογόμπος(Χαβριάτα Παλικής Κεφαλονιά)

Υπάρχει  ασφαλτωμένος δρόμος (περίπου 12,5 χλμ.)  που ξεκινά από το λιμένα  Ληξουρίου  και 2 χλμ. περίπου χωμάτινος δρόμος σε καλή κατάσταση που καταλήγει στην είσοδο του φάρου. Το κοντινότερο χωριό απέχει 5 χλμ. και ονομάζεται Χαβριάτα. Ο φάρος περιμετρικά δεν είναι περιφραγμένος εκτός από την πίσω πλευρά, όπου υπάρχει πέτρινο τοιχίο 50 εκ. και μια καγκελόπορτα επάνω στο δρόμο για την απαγόρευση της  διέλευσης των αυτοκίνητων. Γενικά η περιοχή είναι δύσβατη και στην περίπτωση μικρών παιδιών χρειάζεται επίβλεψη. Η κοντινότερη  παραλία είναι τα Λαγκαδάκια(με μικρό βότσαλο) που βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ.Παραλία με αμμουδιά βρίσκεται περίπου 10χλμ από τον φάρο.
Ο φάρος υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα μνημεία)Ν. 3028/02 (Φ.Ε.Κ 153/Α/28-6-02) , χαρακτηρισμός ακινήτου μνημείου, είναι δυνατόν να αφορά και κινητά που συνδέονται με ορισμένη χρήση του ακινήτου τις χρήσεις που είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα του ως μνημείο , καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού.
ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ: 38°10'48.61"N  20°20'29.44"E

Αποτελείται από  στρογγυλό εκ σκυροδέματος πύργο διαμέτρου 2,5 μ. και ύψους 14 μ., συνεχιζόμενο επίτης ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η ισόγειος οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου (χωλ), τριών  υπνοδωματίων, κουζίνας και ενός WCμε ντουζ . Η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια  είναι 172 μ2.

Πρωτολειτούργησε   το 1906 με πηγή ενέργεια το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια το 2ΟΥ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1955 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1979 ο Φάρος ηλεκτροδοτήθηκε  καταργώντας τη λειτουργία του Φάρου με πετρέλαιο. Το 1990  τοποθετήθηκαν νέα αυτόματα φωτιστικά μηχανήματα όπου λειτουργούν μέχρι σήμερα