Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι Παραλίες της Παλικής

Paliki
Κεφαλονιά
Oι Παραλίες της Παλικής

Η ακτογραμμή της Παλικής είναι πλούσια σε μικρούς κολπίσκους και μεγαλύτερες αμμουδιές που μαγεύουν με την ποικιλία και την ξεχωριστή ομορφιά τους. Ξεκινώντας από το νοτιο-ανατολικό της τμήμα και προχωρώντας σταδιακά προς το βόρειο-δυτικό σας παρουσιάζουμε όλες τις προσβάσιμες παραλίες, που περιμένουν να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά τους.

Ξι
Η παραλία Ξι, βρίκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιόμετρα από το Ληξούρι στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς. 
Η παραλία του Ξι είναι πολύ οργανωμένη και καθώς η περιοχή δεν έχει το απότομο ανάγλυφο της υπόλοιπης Κεφαλονιάς, σε πολύ κοντινές αποστάσεις θα βρείτε τα πάντα. Από καταστήματα να κάνετε τα ψώνια σας, μέχρι δωμάτια για να μείνετε. Στη παραλία θα βρείτε,  θαλάσσια σπόρ (jet ski, θαλάσσιο σκι, μπανάνα, ποδήλατο, κτλ.), beach volley και beach bars. 
Eίναι η πιο κοσμική παραλία της Παλικής! Τα ρηχά της νερά και ο προσανατολισμός της, την κάνουν ιδανική και  για τα παιδιά.
Αυτό όμως που κάνει την Παραλία Ξι μοναδική είναι το ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα της άμμου που μαζί με τον χαρακτηριστικό γκρίζο άργιλο της περιοχής, δημιουργούν μια χρωματική πανδαισία.
Aν δεν προλάβετε να την απολαύσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, περάστε οπωσδήποτε το βραδάκι για ένα ποτό πάνω στο κύμα!






Μανιά
Ήσυχη αμμώδης παραλία, με λίγο κόσμο ακόμη και τον Αύγουστο, ιδανική για όσους προτιμούν την απομόνωση. Γεωγραφικά είναι η συνέχεια της παραλίας Ξί, όμως η πρόσβαση από την ακτή δεν είναι εφικτή. 
Για να φτάσετε στην παραλία, ακολουθείστε τον δρόμο για Κουνόπετρα και συμβουλευτείτε τις ταμπέλες.




Βραχυνάρι
Η παραλία Βραχυνάρι βρίσκεται στην περιοχή της Κουνόπετρας και ανήκει στις οικογενειακές παραλίες της Παλικής. Δεν θα βρείτε πολύ κόσμο αλλά τα πεντακάθαρα νερά της θα σας αποζημιώσουν! Υπάρχει ακριβώς από πάνω ταβέρνα όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και παραδοσιακές κεφαλονίτικες συνταγές.





Βάτσα
Ήσυχη και απόμερη παραλία για λίγους. Ένας επίγειος παράδεισος που απεικονίζει το εξωτικό και πρωτόγονο σε συνδυασμό μέρος, που όλοι επιθυμούμε να βρούμε. ΗΡΕΜΙΑ ! είναι μια απλή λέξη αλλά τόσο δύσκολη να την βιώσουμε στην καθημερινή μας ζωή, τόσο μαγεία όταν τη νιώθεις. Στα Βάτσα γίνεται! όλα μπορούν εκεί να γίνουν,  να νιώσεις, νιώθεις όλα τα συναισθήματα μαζί. Κοιτάζοντας το Ιόνιο πέλαγος και το πλωτό μοναδικό ποτάμι της περιοχής και κυρίως της Κεφαλονιάς όπου στο τελείωμα του,  γίνεται ένα, με την θάλασσα, με την απίστευτη εξωτική ομορφιά σου δίνει ότι χρειάζεσαι, ότι ψάχνεις να βρεις, ότι ψάχνεις να νιώσεις. Εκεί είναι όλα!


Λέπεδα
H παραλία Λέπεδα βρίσκεται μόλις 3χλμ έξω από το Ληξούρι. Αμμώδης και ήσυχη είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τις μεγάλες αποστάσεις αλλά και για οικογένειες που θέλουν να μείνουν μακριά από τις πολύ κοσμικές πλάζ. 
Στην καντίνα μπορείτε να βρείτε αναψυκτικά, σνακς και παγωτά. 
Αν περπατήσετε μέχρι το τέρμα της παραλίας θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι την μονή του Αγ. Άνθιμου και Αγ. Παρασκευής των Λεπέδων, μία από τις ιστορικότερες εκκλησίες.  Πρόκειται ουσιαστικά για  μια σπηλιά που μετατράπηκε σε εκκλησία κι έγινε αναχωρητήριο μοναχών το 1668.

Μέγα Λάκκος
Η παραλία Μέγα Λάκκος, γνωστή για την κόκκινη άμμο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σουλλάροι, στη νότια πλευρά της Παλικής και φλερτάρει με το ξερονήσι των Βαρδιάνων που θα αντικρύσετε λίγα μίλια μακριά... Ένα χαρακτηριστικό που την κάνει ιδανική για οικογένειες είναι το μικρό της βάθος και οι συνεχείς διαβαθμίσεις του βυθού.  Πρόκειται για μία από τις μακρύτερες παραλίες της Παλικής, με αποτέλεσμα να μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο "κοσμικό" και το "ιδιωτικό". Mάλιστα το μονο που τη χωρίζει από το κοσμικό ξι είναι ένας βράχος αργίλου που κταλήγει μέσα στη θάλασσα. Μπορείτε λοιπόν εύκολα να περάσετε από την μία παραλία στην άλλη περπατώντας. 
Στο beach bar «Fishbones» του Τζίμυ θα βρείτε καφέ, ποτό και φαγητό σε λογικές τιμές και σε lounch ρυθμούς.

Λαγκαδάκια
Τα Λαγκαδάκια είναι ένας μικρός φυσικός κόλπος με άγρια ομορφιά ανάμεσα στα χωριά Χαβδάτα και Χαβριάτα. Τα βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά του πάντοτε κρυστάλινα και διαυγή σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή που αντικρύζεις τον κόλπο. Για τους λάτρες της κατάδυσης πρέπει να σημειώσουμε ότι διαθέτει έκπληκτικό βυθό και πολλές μικρές και μεγαλύτερες σπηλιές με χρώματα που μαγεύουν. Ενώ όσοι αγαπούν την περιπέτεια θα βρουν βράχια ιδανικά για βουτιές από ψηλά! Αν και μικρή, η παραλία Λαγκαδάκια μαζεύει αρκετούς "οπαδούς" κάθε Ιούλιο και Αύγουστο.

Πλατιά Άμμος
Η παραλία Πλατιά Άμμος στην Κεφαλονιά είναι μια εντυπωσιακή αλλά και περιπετειώδης παραλία αφού για να φθάσει κανείς σε αυτήν πρέπει να κατέβει 400 σκαλιά! Θα τη βρείτε λίγο μετά τη Μονή Κηπουραίων. Εφοδιαστείτε με το κρυστάλλινο νερό της πηγής που βρίσκεται λίγα μέτρα μετά τη μονή και θα μας θυμηθείτε! Στην παραλία Πλατιά Άμμος μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη τεράστια αμμουδιά και πολύ καθαρά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ιδανικά για κολύμπι. Αν μάλιστα σας πάρει το σούρουπο μείνετε στην παραλία να απολαύσετε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα... ο ήλιος κυριολεκτικά "βουτάει" στο πέλαγος. 
Στο γυρισμό, λίγα μέτρα αφότου βγείτε στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε την ταβέρνα του Στάθη. Ένα γευστικό πιάτο και η φιλόξενοι "οικοδεσπότες" της είναι ότι χρειάζεστε μετά το μπάνιο σας!

Αγία Ελένη
Η παραλία Αγία Ελένη είναι μια πανέμορφη παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε! Θα πρέπει να ανεβείτε στο χωριό των Δαμουλιανάτων και αφού απολαύσετε την εκπληκτική θέα από ψηλά να κατεβείτε από την αντίθετη πλευρά του βουνού μέχρι την Αγία Ελένη. Η παραλία είναι μικρή με λευκό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Δεν μαζεύει πολύ κόσμο αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους που βουτούν από ψηλά στα βαθιά νερά της.

Πετανοί
Η περίφημη παραλία Πετανοί βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Παλικής. Ακολουθώντας τη διαδρομή Ληξούρι-Μονοπωλάτα-Αγία Θέκλη-Βιλατώρια θα αγναντέψετε από ψηλά μια εικόνα ασύλληπτης ομορφιάς που αιχμαλωτίζει κάθε φαντασία. Κατηφορίζοντας προς την παραλία η συγκίνηση κυριαρχεί καθώς το όλο θέαμα γίνεται περισσότερο αποκαλυπτικό και συναρπαστικό. Η ηρεμία και η γαλήνη της αμμουδιάς με την άσπρη άμμο, τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και η κάθε είδους άνεση και φροντίδα για ευχάριστη διαμονή και διατροφή που παρέχει η άρτια οργάνωση της παραλίας, σίγουρα θα σας μαγέψουν!
Η ονομασία Πετανοί προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την ομηρική λέξη εΠηΕΤΑΝΟΙ που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά όλη τη διάρκεια του έτους.

Κάθε μεριά της θάλασσας
κάθε της γης κομμάτι
οι μακρυνές οι ριζαμιές
τα κούφαλα, τα σπήλια
σαν όλα να εζωντάνευαν
να εβγάναν όλ` αντάμα
με χίλιες διάφορες φωνές
και με παιγνίδια χίλια
ενός γλυκύτατου σκοπού
το μαγεμένο θάμα.
(Λορέντζος Μαβίλης)

Aθέρας
Η παραλία του Αθέρα Βρίσκεται στα βόρεια του Ληξουρίου, στο μικρό και ήσυχο χωριό με το ίδιο όνομα. Είναι μια ήσυχη πεντακάθαρη παραλία με άμμο και καταπληκτική  θέα. Εδώ θα βρείτε την μικρή μαρίνα του Πόρτο Αθέρα, με παραδοσιακές ψαροταβέρνες και το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα. Tα καταγάλανα νερά της  και οι καταπράσινοι λόφοι που την περιβάλλουν και καθρεπτίζονται στα διαυγή νερά μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου