Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η χερσόνησος της Παλικής

ολόκληρη η δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς αποτελείται από τη χερσόνησο της Παλικής. ο κεντρικός δρόμος που ξεκινάει από το Αργοστόλι και διασχίζει την περιοχή της Θηνιάς,στο ύψος της διασταύρωσης των Καρδακάτων,έχει ένα σκέλος που τρέπεται προς τα δυτικά. είναι το σκέλος που οδηγεί στη χερσόνησο της Παλικής. ο κεντρικός δρόμος κάνει μια στροφή και συνεχίζεται προς τα νοτιοδυτικά,τρέχοντας δίπλα στις βορειοδυτικές ακτές του κόλπου του Λιβαδιού. ο κεντρικός δρόμος νοτιότερα μπαίνει στο χωριό Λιβάδι. ο κεντρικός δρόμος περνάει από το χωριό άγιος δημήτριος. ο κεντρικός δρόμος καταλήγει νότια στο Ληξούρι. στο Ληξούρι είναι δυνατό να φτάσει κανείς και με φέριμποτ από το Αργοστόλι,μετά από όμορφη διαδρομή περίπου 25 λεπτών.
ειναι στο δυτικο μερος[χερσονησος της κεφαλονιας]. περιλαμβανει μια πολη και δεκατεσσερις κοινοτητες που υπαγονται στην επαρχια παλλης του νομου κεφαλονιας. το εδαφος χαρακτηριζεται απο πεδινο μεχρι ημιορεινο. το νοτιο τμημα της παλλικης καλυπτει η πεδιαδα της κατωγης,η οποια ειναι το πιο ευφορο κομματι ολης της κεφαλονιας. το βορειο τμημα της παλλικης,η επονομαζομενη ανωγη,ειναι ορεινο με διασπαρτες κοιλαδες. οι ακτες της παλλικης σχηματιζουν πολλους ορμους και ακρωτηρια. οι δυτικες ακτες της ειναι γενικα βραχωδεις και αποτομες επειδη καταλαμβανουν το δυτικο εξωτερικο μερος του νησιου προς το ιονιο,ενω οι ανατολικες εχουν ηπιοτερους σχηματισμους επειδη βρισκονται στον εσωτερικο κολπο του νησιου[κολπος αργοστολιου].
σουλλαροι SOULARI-χαβριατα HAVRIATA-χαβδατα HAVDATA-φαβατατα FAVATATA[και μαντουκατα and Mantoukata]-καμιναρατα KAMINARATA-μονοπωλατα MONOPOLATA[και παρισατα,δελλαπορτατα,δεματορα and Parisata,Dellaportata,Dematora]-ριφι REEFE Rifi-δαμουλιανατα DAMOULIANATA-αγια θεκλη AGIA THEKLI[και καλατα,βωβικες,βιλατωρια and Kalata,Vovikes,Vilatoria]-κοντογενναδα KONTOGENADA-σκηνιας SKINEAS-κουβαλατα KOUVALATA[και λιβαδι LIVADI]-αθερας ATHERAS.
η χερσονησος της Παλικης,πηρε το ονομα της απο την αρχαια πολη Παλη. και καταλαμβανει μια εκταση 145 τ.χλμ. με πεδινο εως ημιορεινο εδαφος,πολλες κοινοτητες και αρκετους οικισμους. το νοτιο τμημα καλυπτεται απο την κοιλαδα της Κατωγης,που ειναι το ευφοροτερο κομματι της Κεφαλονιας,ενω το βορειο,που ονομαζεται Ανωγη,ειναι ορεινο με διασπαρτες κοιλαδες...


Παλική-Παλλική-Πάλλη.:
Παλική
H Παλική (ορθότερη γραφή: Παλλική) είναι χερσόνησος της σημερινής Κεφαλονιάς (ή Κεφαλληνίας κατά τον αρχαιότερο τύπο του ονόματος), ένα από τα Επτάνησα.
Ο δήμος της Πάλλης ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις της Κεφαλονιάς στην αρχαιότητα (Πάλλη, Κράνη, Πρόννοι και Σάμη). Κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα μεταφέρθηκε η πόλη περίπου 5,000 μέτρα νότια στο Ληξούρι...


Δήμος Παλλικής(Παλικής).:

Περιφέρεια Ιόνιων νησιών
Γεωγραφικό διαμέρισμα Ιόνιο
Νομός Κεφαλλονιάς
Έκταση 119,3 τ.χλμ
Πληθυσμός 7.836 (2001)
Ιστοσελίδα http://www.paliki.gr
Ο Δήμος Παλλικής (γράφεται και Παλικής) είναι ένας από τους επτά δήμους και μία κοινότητα, στους οποίους διαιρούνταν διοικητικά το νησί της Κεφαλλονιάς την περίοδο που ίσχυσε το πρόγραμμα Καποδίστριας. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Κεφαλονιάς. Καταλάμβανε ολόκληρη την δυτική χερσόνησο του νησιού. Ο δήμος Παλλικής αποτελούνταν από 15 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 119,3 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 7.836 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν το Ληξούρι.
Το όνομα του δήμου προέρχεται από την αρχαία Πάλη. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το όνομα Πάλης χρησιμοποιήθηκε στην Επαρχία Πάλης και συγκεκριμένα στο Δήμο Παλλέων (1866-1869 και 1897-1906).

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:
Δ.δ. Ληξουρίου [ 3.940 ]
το Ληξούρι [ 3.610 ]
ο Άγιος Βασίλειος [ 101 ]
ο Άγιος Δημήτριος [ 95 ]
τα Λέπεδα [ 13 ]
ο Λογγός [ 32 ]
τα Λουκεράτα [ 29 ]
τα Μιχαλιτσάτα [ 60 ]
Δ.δ. Αγίας Θέκλας [ 417 ]
η Αγία Θέκλα [ 312 ] (Αγία Θέκλη)
τα Καλάτα [ 105 ]
Δ.δ. Αθέρος -- ο Αθέρας [ 217 ]
Δ.δ. Δαμουλιανάτων -- τα Δαμουλιανάτα [ 157 ]
Δ.δ. Καμιναράτων [ 347 ]
τα Καμιναράτα [ 344 ]
η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κηπουραίων [ 3 ]
Δ.δ. Κατωγής [ 407 ]
τα Μαντζαβινάτα [ 249 ]
οι Βαρδιάνοι (νησίδα) [ 0 ]
το Βουνί [ 158 ]
Δ.δ. Κοντογενάδας -- η Κοντογενάδα [ 154 ]
Δ.δ. Κουβαλάτων [ 250 ]
το Λιβάδι [ 172 ]
τα Κουβαλάτα [ 78 ]
Δ.δ. Μονοπολάτων [ 241 ]
τα Μονοπολάτα [ 200 ]
τα Δελλαπορτάτα [ 23 ]
τα Παρισάτα [ 18 ]
Δ.δ. Ριφίου -- το Ρίφιον [ 68 ]
Δ.δ. Σκινέως [ 213 ]
ο Σκινέας [ 128 ]
τα Βλυχάτα [ 85 ]
Δ.δ. Σουλλάρων -- οι Σουλλάροι [ 440 ]
Δ.δ. Φαβατάτων -- τα Φαβατάτα [ 202 ]
Δ.δ. Χαβδάτων -- τα Χαβδάτα [ 474 ]
Δ.δ. Χαβριάτων -- τα Χαβριάτα [ 309 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου